زمانی که قصد خرید یک پرینتر جدید از طریق فروشگاه های آنلاین یا فروشگاه های محلی را دارید, ممکن است با گزینه های زیادی برای سخت شدن انتخاب در مقابل خود روبرو شوید. برای مثال لیزری در برابر جوهرافشان, رنگی در برابر مشکی یا نمونه های ظرفیت بالا در برابر نسخه های خانگی. البته برخی از این تفاوت ها به خاطر تفاوت در نوع کاربرد آنها می باشند, اما مدل های مختلف برای یک نوع کالا مثل کارتریج جوهر چیزی نیست که برای همه واضح بوده تا بتوانند به راحتی در مورد آن تصمیم بگیرند. برای همین قصد دارم تا در این مقاله تفاوت میان جوهر Pigment (رنگ دانه) یا Dye (بر اساس رنگ) را توضیح دهم.

جوهر پیگمنت چیست؟

اجازه دهید ابتدا به توضیح جوهر پیگمت بپردازم و این که چیست و چگونه استفاده می شود را بیشتر مشخص کنم. پیگمت در واقع پودری خشک است که باید با مایعی مانند آب برای تاثیرگذاری در رنگ های مشکی, سفید یا رنگی ترکیب شود. ما نیازی به وارد شدن به جزئیات زیاد در علوم طراحی جوهر پیگمنت نداریم, و گفتن این نکته کفایت می کند که جوهر پیگمت لزوما نیازی به مخلوط شدن با آب ندارد.

خاصیت دیگر این ماده معلق ماندن در مایعاتی نظیر آب است که از خواص بارز مواد کلوییدی colloid (مانند روغن در آب) محسوب می شود. در اینجا این سوال به وجود می آید که مزیت استفاده از جوهر پیگمنت در چیست؟ ذرات رنگدانه در این نوع جوهر تمایل زیادی به درگیر شدن در منافذ رسانه داشته و به هیمن خاطر این نوع جوهر دوام و ماندگاری بسیار زیادی به جای می گذارد.

چه هنگامی که از جوهر پیگمنت استفاده می شود

جوهر پیگمنت به طور کلی برای پرینت بر روی سطوح صیقلی مانند کاغذهای شفاف یا برچسب ها بسیار مناسب است. البته هزینه تولید این جوهر کمی بالا بوده و در زمان خشک شدن بر روی رسانه درخشندگی کمتری نسبت به رقیب خود دارد. در صورتی که قصد پرینت تصویر یا پرونده مهمی را دارید که لازم است برای زمان بسیار طولانی حفظ شود, جوهر پیگمنت می تواند بهترین گزینه برای استفاده باشد. اما در صورتی که به دنبال تصاویر روشن و هزینه کمتر هستید جوهر دای برای شما مناسب خواهد بود.

جوهر دای چیست؟

ارزانی و حل شدن در آب برای جوهرهای برپابه دای, توضیحی برای تمایل بیشتر سازنده ها در استفاده از این نوع جوهر است. جوهر دای معمولا زمان بیشتری برای خشک شدن نیاز داشته و در با تماس حتی یک قطره آب بر روی صفحه احتمال از بین رفتن محتوا وجود دارد. با این حال مزیت جوهر دای در طراوت و وضوح آن است. رنگ ها در این نوع جوهر به خاطر ترکیبات مختلف که برای افزایش رنگ های آن اضافه شد اند بسیار روشن تر هستند.

با این حال ترکیبات یاد شده نیز مانند رنگ های اصلی مقاومت بسیار کمی در برابر نور یا ماوراء بنفش داشته و از آنجا که جوهرهای بر پایه دای معمولا ضخامت کمتری از رنگ را در مقایسه با جوهر پیگمنت بر روی سطح قرار می دهد زودتر هم پاک خواهند شد. محو شدن برای پرونده های  قرار گرفته در معرض آفتاب برای این نوع جوهر امری طبیعی خواهد بود و به همین خاطر جوهر های دای برای پرینت محتوایی مانند بنر یا علائمی که بر روی درب و پنجره ها آویزان شده یا در محیط بیرون نصب می شوند گزینه مناسبی نخواهد بود.

در حالی که جوهردای اشکالاتی دارد, اما پیشرفت های به دست آمده در صنعت تولید این جوهر در حال بهبود محو شدگی آن در برابر آفتاب است. برند های بزرگ مانند اچ پی, اپسون محو شدگی جوهر دای را بهبود داده و آن را تقریبا به حد کیفیت جوهر پیگمنت رسانده اند.

من باید از جوهر دای یا پیگمنت در پرینتر خود استفاده کنم؟

خوب کدام نوع جوهر برای پرینتر شما بهتر است؟ پاسخ این سوال به طبیعت پرینتر شما و آنچه که برای آن ساخته شده است باز می گردد. فرآیند پرینت بر روی سیلک غالبا از هر دو نوع جوهر دای و پیگمنت استفاده می کند. در صورتی که قصد پرینت تصاویر با رنگ های درخشان دارید, پس جوهر دای بهترین گزینه برای شما خواهد بود. از طرف دیگر در صورتی که قصد پرینت قرارداد یا پرونده های متنی با دوام بسیار بالا را دارید, شاید جوهر پیگمنت گزینه مناسب تری برای شما باشد. البته اگر قرار گرفتن در معرض آفتاب موضوع بسیار مهمی نیست جوهر دای هم به این خاطر که تمایل بیشتری به تیرگی و غلظت در رنگ ها دارد, می تواند برای پرینت پرونده های متنی مناسب باشد.

حالا شما تفاوت های میان جوهر دای و پیگمنت را می دانید. اما در صورتی که نمی توانید در مورد اینکه چه نوع جوهری را باید استفاده کنید تصمیم بگیرید, باز هم جایی برای نگرانی وجود ندارد. در بسیاری از موارد, سازنده پرینتر از قبل برای شما تصمیم گرفته است. برای توضیح بیشتر می توان گفت که معمولا بیشتر کارتریج های جوهری مشکی با جوهر پیگمنت پر شده در حالی که کارتریج های جوهر رنگی به خاطر خاصیت رنگی بهتر و مطلوب تر از جوهر دای استفاده می کنند.

منبع: inkpal.com

5 برای “تفاوت جوهر دای و پیگمنت در کارتریج جوهر چیست؟”

دیدگاهتان را بنویسید